​Prečo sú barefoot topánky drahšie než bežná obuv?

Barefoot topánky sú často považované za drahšie, ale iba málokto si uvedomuje koľko nákladov je spojených s ich výrobou a predajom. Značky s barefoot obuvou bojujú s vysokými nákladmi, pretože to, čo robia, sa líši od bežných či zabehnutých postupov a zvykov v obuvníctve. Navyše musia vynaložiť veľké úsilie na to, aby sa ich obuv vôbec dostala na naše rozmaznané nôžky :). 

Prečítajte si niekoľko dôvodov, prečo je cena barefoot obuvi vyššia než cena bežnej obuvi:

Výdavky spojené so založením firmy/značky 

V úvode podnikania je nevyhnutné investovať obrovské množstvo času a peňazí, kým je vôbec možné spustiť predaj svojich produktov. Patria sem náklady na založenie spoločnosti, zriadenie webovej stránky, alebo e-shopu, prieskum trhu, stratégie uvedenia výrobku na trh, obstaranie materiálov, obuvníckych kopýt a foriem, personálne náklady, zriadenie logistiky a distribučných kanálov, zabezpečenie a udržiavanie skladových priestorov a náklady na prepravu z fabriky do distribučného skladu spoločnosti a pod. Nevinímajúc poriadny marketing, bez ktorého si vás dnes nikto ani len nevšimne. Legislatívne, byrokratické a daňové povinnosti robia celý tento proces ešte viac finančne náročným. 

Zákaznícka podpora je dnes už neoddeliteľnou súčasťou online aj offline nakupovania. Očakávame, že keď potrebujeme s čímkoľvek poradiť, odpoveď dostaneme ideálne okamžite, najneskôr však do 24 hodín. To platí obzvlášť keď tovar vraciame, alebo reklamujeme. Keď sa tak nestane, alebo sa nám odpoveď nepáči, svoj hnev dáme predajcovi patrične pocítiť. Do samotných nákladov produktu sa to premieta tak, že sa našim otázkam musí venovať dobre zaškolený a motivovaný človek, ktorý je vždy vľúdny a ochotný. Každá jedna otázka, vratka, reklamácia, sťažnosť, či podnet tak niečo stojí.     

Vývoj produktu 

Barefootové značky navrhujú úplne novú obuv, ktorá musí spĺňať prísne kritériá. To si vyžaduje nové a netradičné postupy, s ktorými zabehnuté továrne na výrobu obuvi nie sú zvyknuté pracovať. Zložité je aj získavanie tenkých, ľahkých, pružných, ale odolných materiálov pre výrobu týchto topánok. Po tom, ako dizajnér nakreslí prvý návrh, nasleduje výroba desiatok protoypov, skúšok a následných úprav. Uberajú, posúvajú, či pridávajú sa niekedy doslova milimetre a celý postup sa opakuje dovtedy, kým topánka nesedí dokonale. Tieto procesy sú nákladné a častokrát pre malé firmy len veľmi ťažko zvládnuteľné. V prvých rokoch podnikania tak všetko financujú z vlastných úspor, ale rásť môžu až s pomocou bankových úverov, alebo investorov.   

Kvalita a udržateľnosť 

V dnešnej dobe kladieme dôraz na udržateľnosť. Značkám aj zákazníkom záleží na tom, aká je kvalita ich produktu, ale aj na tom, ako, kde, z čoho a kým, sú topánky vyrobené. Aj my v SHAPEN dodržiavame princípy udržateľnosti a snažíme sa byť pre našu planétu, čo najmenšou záťažou. Robíme to s láskou, poctivo a férovo. Kúpou našich produktov nepodporujete iba tradičné obuvnícke remeslo, či mladú firmu barefootových nadšencov, ktorí si plnia svoj sen. Dbáme na to, aby pri výrobe našich topánok nedochádzalo k potláčaniu ľudských práv, k znečisťovaniu či poškodzovaniu prírody. Ľudia, ktorí vyrábajú vaše Shapenky, dostávajú za svoju tvrdú prácu férovú mzdu, pracujú v dôstojných podmienkach, bez diskriminácie a je im zabezpečená ochrana bezpečnosti a zdravia pri práci. Snažíme sa nakupovať od lokálnych výrobcov a dodávateľov a tak znížiť emisie palív, podporiť lokálnu ekonomiku a svojou troškou zamedziť otepľovaniu planéty. 

Ďalším dôležitým faktorom, vplývajúcim na cenu topánok je objem výroby. Bohužiaľ, barefoot stále kupuje oveľa menej ľudí, ako bežnú obuv. Len veľmi málo značiek si dokáže zabezpečiť taký objem produkcie, aby mohli využívať hromadné zľavy, ktoré sú pri výrobe konvenčnej obuvi bežné. 

Celkovo možno povedať, že hoci je barefoot obuv drahšia než konvenčná obuv, vyrába sa väčšinou z vysokokvalitných materiálov a udržateľnými výrobnými postupmi. Zákazníci, ktorí si tieto veci cenia, sú ochotní zaplatiť za barefoot topánky vyššiu cenu a spoločnosti, ktoré ich vyrábajú, sú hrdé na to, že môžu dodávať výrobok, ktorý tieto normy spĺňa.

Ak chcete prispieť aj vy k podpore kvalitných produktov, vyrobených udržateľne a vo fér podmienkach, tak neváhajte a dajte šancu našim topánkam. Budeme radi, ak sa s nami podelíte o svoj názor na túto tému na našom Facebooku, alebo Instagrame.

2024 © Shapenbarefoot.com - Všetky práva vyhradené. | E-shop na mieru vytvoril Vibration.sk

SHAPEN s.r.o., Kamenná 10, Bratislava 84110, 0903123456, info@shapenbarefoot.com