Ako si správne odmerať chodidlo?

Chceli by ste vedieť, ako si správne odmerať chodidlo a vybrať si správnu veľkosť barefoot obuvi? Pripravili sme pre vás podrobný návod, v ktorom popíšeme tri spôsoby merania a zároveň ich aj otestujeme. 

Poďme spolu merať pre lepšie barefoot zajtrajšky. :)

Pre správne meranie je veľmi dôležité, aby ste merali chodidlá vo vzpriamenej polohe so zaťaženou nohou, nikdy nie v sede alebo v ľahu. Pri meraní nepoužívajte krajčírsky meter.

Prvá metóda merania - postup:

Na meranie budete potrebovať papier, pravítko a tenkú ceruzku s ostrým hrotom (nepoužívajte hrubé fixky ani perá).

  1. Postavte sa kolmo na papier a poproste niekoho, aby vám obkreslil chodidlo. Ceruzka musí byť vždy kolmo na papier - urobte čo najpresnejšiu líniu okolo celej nohy. Ak si chodidlo budete obkresľovať sami, môže sa stať, že budete mať na určitých miestach širšiu líniu ako v skutočnosti.
  2. Keď máte líniu hotovú, zaznačte si:
    a. Dva hlavné body - prvý bod je v strede na konci päty (urobte malú čiarku), a druhý bod je na konci a zároveň v strede najdlhšieho prsta na nohe. Tieto dva body spojte čiarou (červená čiara viď. obr.) a odmerajte ju - výsledkom je skutočná dĺžka vášho chodidla.
    b. Os chodidla - rovnú čiaru, ktorá ide presne stredom chodidla (modrá čiara viď. obr.) .
  3. Šírku chodidla si odmeriate tak, že na vašom nákrese zaznačíte kolmicu na os chodidla v najširšej časti a označíte (zelená čiara viď. obr.) ďalšie dva body. Oba body sa nachádzajú v oblasti prstných kĺbov, kde je chodidlo najširšie. Oba body spojte čiarou a zmerajte jej dĺžku - to je šírka vášho chodidla.
  4. Nezabudnite odmerať každé chodidlo zvlášť, pretože rozdiel medzi chodidlami môže byť aj niekoľko milimetrov až pol centimetra.
  5. Vyberte si veľkosť obuvi podľa dlhšej/širšej nohy.

Druhá metóda merania - postup:

Na meranie vám postačí stena, papier, kniha alebo pevnejší zošit, ceruzka a pravítko. Položte papier k stene a lepiacou páskou ho prilepte k zemi. Opakujte rovnaký postup ako pri meraní s krabicou. Táto metóda merania je veľmi presná.

  1. Postavte sa na papier k stene tak, aby sa jej vaša päta dotýkala. Obkreslite celé chodidlo alebo len naznačte dva hlavné body v najširšej časti chodidla. Tieto body spojte čiarou - výsledkom je šírka vášho chodidla (zelená čiara viď. obr.).
  2. Priložte knihu/zošit k najdlhšiemu prstu chodidla a urobte čiaru. Dĺžku merajte rovnako ako pri prvej metóde. Zaznačte si bod v strede päty a ďalší v strede najdlhšieho prsta na nohe. Tieto body spojte čiarou. Dĺžku čiary následne odmerajte pravítkom a dostanete dĺžku vášho chodidla (červená čiara viď. obr.).
  3. Meranie opakujte aj na druhom chodidle.

Tretia metóda merania - postup:

Táto metóda merania chodidla sa používa pomocou meradla +12.

  1. Postavte meradlo na zem.
  2. Postavte sa tak, aby ste mali zadnú časť meradla opretú o pätu chodidla.
  3. Následne posúvajte meradlo až kým sa jazýček nedotkne najdlhšieho prsta na nohe.
  4. V mieste dotyku s najdlhším prstom si odčítajte z meradla dĺžku vášho chodidla. Z tohto čísla nezabudnite odčítať 12 mm, ktoré má meradlo navyše. Týmto spôsobom zistíte skutočnú dĺžku vašich chodidiel.
  5. Meranie opakujte na oboch chodidlách.

Ktorá metóda je najpresnejšia?

Testovali sme všetky tri metódy merania a tu sú naše výsledky:

  1. Pri obkreslení chodidla sme zistili určité rozdiely v hodnotách. Pri pravej nohe išlo o 2 mm a pri ľavej nohe až 0,5 cm. Preto je presnosť tejto metódy merania chodidla otázna.
  2. Pri meraní pomocou steny a meradla +12 sme získali v oboch prípadoch rovnaké hodnoty pre obe nohy. Tieto metódy sú teda veľmi presné a vrelo ich odporúčame.

Keď už budete mať svoje nohy odmerané, môžete si presnosť svojich meraní overiť a vyskúšať pohodlné a štýlové barefoot topánky z našej ponuky.

Nakupovať

Chcete sa dozvedieť viac zaujímavostí zo sveta barefootu? Sledujte nás na Facebooku, alebo Instagrame.

2024 © Shapenbarefoot.com - Všetky práva vyhradené. | E-shop na mieru vytvoril Vibration.sk

SHAPEN s.r.o., Kamenná 10, Bratislava 84110, 0903123456, info@shapenbarefoot.com