5 tipov pre zdravé chodidlá

V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako si môžete urobiť jednoduché letné ošetrenie chodidiel v pohodlí vášho domova. Dozviete sa jednoduché tipy a návody na domácu pedikúru, starostlivosť o nechty, päty a tiež ako vplýva správna obuv na zdravie chodidiel. Výsledkom budú krásne upravené nohy, na ktoré už len obujete barefoot sandálky a môžete si začať užívať leto v perfektnom štýle.

V prvom rade sa pozrime, prečo je starostlivosť o chodidlá taká dôležitá. Nemá totiž vplyv len na ich vzhľad, ale aj zdravie. Tu je niekoľko tipov a odporúčaní, ako si môžete spraviť domáce ošetrenie chodidiel a udržať ich tak v dobrom stave:

  1. KÚPEĽ: Pripravte si relaxačný kúpeľ pre chodidlá: Nalejte teplú vodu do nádoby na nohy a pridajte niekoľko lyžičiek morskej soli, pár kvapiek esenciálnych olejov (napr. levanduľa, eukalyptus, mäta) alebo bylinný čaj (napr. harmanček, šalvia). Namočte nohy do kúpeľa a nechajte ich oddychovať 10-15 minút.


     
  2. PEELING: Po kúpeli použite peeling na chodidlá.Nie je nutné ho kupovať, zmiešaním hrubej soli alebo cukru s olivovým alebo kokosovým olejom si môžete pripraviť vlastný. Masírujte pokožku chodidiel krúživými pohybmi, dôkladne odstraňujúc odumreté bunky. Použiť môžete aj škrabku na odstránenie tvrdých častí kože, najmä na pätách a v okolí palcov. Ak chcete mať päty hladké a bez trhlín, odporúčame pravidelné ošetrenie pätných plôch.

  3. NECHTY: Skráťte si nechty na požadovanú dĺžku a použite pilník na ich úpravu. Ak sú mäkké alebo krehké, môžete ich posilniť prírodným olejom, ako je napr. mandľový olej, vitamín E alebo ricínový olej. Zvoľte si prírodný lak alebo nechajte nechty bez laku, aby dýchali a boli zdravé. Uistite sa, že máte dostatočné množstvo vápnika a vitamínu D vo vašej strave, pretože tieto živiny ich pomáhajú posilňovať.
     

  4. ZÁBAL: Aplikujte hydratačný zábal alebo si pripravte domácu masku na chodidlá. Môžete zmiešať napr. zrelú banánovú kašu s medom a trochou citrónovej šťavy. Túto zmes naneste na chodidlá, zabaľte do mikroténového vrecka a nechajte pôsobiť asi 15-20 minút. Potom opláchnite vodou a osušte.

  5. HYDRATÁCIA: Po opláchnutí zábalu naneste na chodidlá hydratačný krém alebo maslo, ktoré obsahujú prírodné zložky ako sú včelí vosk, kokosový olej alebo bambucké maslo. Tieto zložky pomáhajú udržiavať pokožku chodidiel hydratovanú a mäkkú. Dobre vmasírujte krúživými pohybmi. Tento krok pomôže hydratovať pokožku a uvoľniť napätie.
     

V prípade problémov s nechtami alebo pokožkou chodidiel, ako sú napríklad hrebene nechtov, trhliny, kurie oká alebo plesne, je dôležité vyhľadať odbornú radu od lekára alebo pedikérky. Nezanedbávajte žiadne neobvyklé príznaky, pretože by mohli signalizovať zdravotné problémy.

Okrem samotnej starostlivosti o chodidlá je dôležité aj nosenie správnej obuvi. Nosenie nesprávnej obuvi vám môže spôsobiť deformácie chodidiel, odreniny, otlaky, kŕče, opuchy a iné problémy. Ideálna je obuv, ktorá je prispôsobená prirodzenému tvaru chodidla, umožňuje flexibilitu a poskytuje primeranú podporu oblúku nohy.

Barefoot obuv, je navrhnutá tak, aby minimalizovala stlačenie nohy a umožňovala jej voľný a prirodzený pohyb.

Pamätajte, že starostlivosť o chodidlá by mala byť pravidelná a venovať sa jej je potrebné celoročne, nielen počas letných mesiacov. Zdravé a upravené chodidlá vám poskytnú komfort, pekný vzhľad a lepšiu pohyblivosť.

Nakpovat

2024 © Shapenbarefoot.com - Všetky práva vyhradené. | E-shop na mieru vytvoril Vibration.sk

SHAPEN s.r.o., Kamenná 10, Bratislava 84110, 0903123456, info@shapenbarefoot.com